Staročeský kapr na černém pivu
Suroviny
- 1200 g Kapr obecný
- 1 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 3 ks Hřebíček
- 1 ks Petržel kořen
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 2.5 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Ořechy lískové
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 4 polévková lžíce Švestky
- 2 polévková lžíce Džem rybízový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Perník
- 2 polévková lžíce Mandle loupané
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 934 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 107 g
- Sodík 572 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 216 mg
- Draslík 1437.5 mg
- Vláknina 10179.1 mg
- Vitamín A 10179.1 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěného, omytého kapra propláchneme vodou s citrónem a necháme okapat. Poté osolíme.
-
2
Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji v hrnci na másle dorůžova. Přilijeme vodu s octem a černé pivo. Přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, plátek chleba, omyté sušené švestky, med, vlašské a lískové ořechy. Zeleninu s ořechy vaříme 15-20 minut, poté vložíme na polovinu rozporcovaného kapra a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Uvařeného kapra opatrně vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Uchováme v teple.
-
3
Vývar přecedíme do většího rendlíku a zahustíme nastrouhaným perníkem a džemem (rosolem) z černého rybízu. (Důležité je, aby džem byl pikantní, bez zrníček a slupek.) Vzniklou hustou omáčku dosolíme podle chuti, přidáme spařené, omyté hrozinky, pokrájené loupané mandle a necháme přejít varem.
-
4
Porce kapra dáme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme.