Polévka ze sladkovodních ryb
Suroviny
- 200 g Candát obecný
- 40 g Máslo čerstvé
- 200 g Pstruh
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Tymián čerstvý
- 500 g Hrachové lusky
- 500 ml Víno bílé
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Petržel kořen
- 8 ks Pepř bílý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1.5 l Voda pitná
- 1.2 kg Rybí odřezky
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 273 g
- Sodík 267 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 41 mg
- Draslík 1537.5 mg
- Vláknina 67046.2 mg
- Vitamín A 67046.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 204.8 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odřezky z ryb propláchneme na sítu dokud z nich neteče úplně čistá voda. Oloupeme šalotku a nasekáme ji nadrobno. Mrkev, petržel a celer omyjeme, oškrábeme a pokrájíme na kostičky.
-
2
V kastrolu rozpustíme máslo a vložíme na něj rybí odřezky. Dusíme je a přidáme k nim pokrájenou zeleninu včetně cibule. Dál přidáme bobkový list, tymián, bílý pepř a petrželovou nať. Dusíme a zalijeme vínem. Přilijeme vodu a 20 minut vaříme. Během vaření sbíráme z povrchu pěnu. Cedník vyložíme gázou a rybí vývar přes něj přecedíme. Vše necháme na sítu dobře okapat. Odpaříme vývar z původního množství na 1 litr.
-
3
Přichystáme vložku do polévky. Z pórku oddělíme kořenovu část a zelené zvadlé listy. Očistíme mrkev, z lusků hrášky odkrájíme oba konce. Omyjeme zeleninu. Pórek s mrkví rozkrájíme na tenká kolečka, cibuli rozporcujeme na kostičky. Pokrájenou zeleninu povaříme a zchladíme studenou vodou.
-
4
Pstruha a candáta nakrájíme na plátky, které dobře omyjeme a osušíme. Osolíme, zakapeme citronovou šťávou a pokrájíme na kousky o velikosti jednoho sousta. Pak zeleninu a rybí kousky vložíme do vývaru a vaříme 5 minut, dokud nezměknou.
-
5
Nakonec děrovanou naběračkou zeleninu s rybami vyjmeme a rozdělíme do hlubokých talířů. Vše zalijeme vývarem a podáváme.