Jitrnicový prejt s játry
Suroviny
- 60 g Cibule
- 1200 g Vepřová hlava
- 100 g Vepřový bok
- 100 g Vepřové plíce
- 30 g Sůl
- 150 g Játra vepřová
- 1 g Majoránka
- 2 g Nové koření mleté
- 2 g Pepř černý mletý
- 60 g Sádlo škvařené
- 15 g Citrony
- 350 g Žemle tuková
- 30 g Česnek
- 150 ml Hovězí vývar základní
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1339 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 211.7 mg
- Draslík 330 mg
- Vláknina 744 mg
- Vitamín A 744 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě spolu s cibulí. Maso vykostíme a na drobno rozsekáme.
-
2
Játra opláchneme a umeleme na jemno. Přidáme ve vodě namočenou a rozmačkanou žemli, rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, drcenou majoránku, mleté koření a vývar z masa.
-
3
Prejt dobře promícháme, přisolíme, vložíme do pekáče vytřeného sádlem a upečeme.