Žemlové chodské knedlíky s uzeným
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 50 g Mouka polohrubá
- 170 g Uzené maso vařené
- 150 g Špek
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Žemle tuková
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 2 l Voda pitná
- 4 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 984 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 69 g
- Sodík 551 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 135.6 mg
- Draslík 275.3 mg
- Vláknina 4832.3 mg
- Vitamín A 4832.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 622.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Žemle nebo housky nakrájíme na kostičky. Vařené uzené maso a špek pokrájíme na kostičky a v pánvi maso se špekem osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou žemli a krátce orestujeme. Vše z pánve vyjmeme, ke zbytku omastku přidáme lžíci sádla, na kterém osmažíme dozlatova cibuli.
-
2
Do mísy nasypeme hrubou a polohrubou mouku, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku mletého zázvoru, špetku muškátového květu, lžičku majoránky, omytý, drobně pokrájený kerblík, mléko a směs promícháme. Těsto by mělo být řidší. Poté přimícháme vychladlé maso se špekem a žemlí. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout.
-
3
V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta plnou lžicí odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kulaté knedlíky. Vaříme za občasného promíchání 15 minut. Po uvaření je vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme do mísy a propícháme špejlí.
-
4
Knedlíky podáváme rozkrojené a ozdobené osmaženou cibulkou.