Jehněčí koleno na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Celer bulvový
  • 250 g Cibule
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 120 g Mrkev kořen
  • 120 g Petržel kořen
  • 60 g Protlak rajčatový
  • 700 ml Víno červené
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Bobkový list
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 5 stroužek Česnek
  • 3 l Vývar drůbeží
  • 1.8 kg Jehněčí koleno
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2136 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 3111 mg
  • Bílkoviny 97 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 342 mg
  • Draslík 1597.6 mg
  • Vláknina 7531.4 mg
  • Vitamín A 7531.4 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.7 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí kolena očistíme, opláchneme a osušíme. Česnek rozpůlíme, cibuli nakrájíme nahrubo, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Rozmarýn nahrubo nasekáme.

  • 2

    Do kolen uděláme ostrým nožem zářezy a prošpikujeme je česnekem. Kolena osolíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme koření a kolena a zprudka osmažíme dozlatova. Poté vmícháme rozmarýn a protlak, zalijeme vínem a vaříme na středním plameni, až víno zredukujeme na polovinu. K masu přilijeme vývar, přidáme sůl a pepř. Vše promícháme a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme zhruba 100 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem.

  • 3

    Pečená kolena vyjmeme z pekáče a držíme na teple. Na sporáku zredukujeme vypečenou omáčku do zhoustnutí. Poté do omáčky vložíme zeleninu a povaříme na mírném plameni asi 6 minut. Před podáváním vrátíme kolena do omáčky a necháme prohřát.

Komentáře k receptu