Hovězí na víně s pyré z pastináku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 225 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 140 g Celer bulvový
  • 150 g Cibule
  • 80 g Jablka
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 160 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mrkev kořen
  • 600 g Pastinák
  • 100 g Povidla švestková
  • 80 g Slanina vepřová
  • 30 g Cukr krupice
  • 140 g Petržel kořen
  • 30 g Protlak rajčatový
  • 50 g Sádlo vepřové škvařené
  • 200 ml Voda pitná
  • 200 ml Víno portské
  • 200 ml Hovězí vývar základní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Skořice celá
  • 1 l Víno červené
  • 1.2 kg Hovězí plec
  • 0.5 polévková lžíce Tymián sušený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 899 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 105 g
  • Sodík 394 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 156.8 mg
  • Draslík 1006.2 mg
  • Vláknina 22861.6 mg
  • Vitamín A 22861.6 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Petržel, celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli pod maso nakrájíme nahrubo.

  • 2

    Hovězí plec očistíme, opláchneme, osušíme a prošpikujeme klínky slaniny. Maso osolíme a opepříme.

  • 3

    Maso ze všech stran osmažíme na sádle dozlatova a vyjmeme. Do výpeku vložíme mrkev, celer, petržel, zarestujeme a přimícháme cibuli. Po minutě vmícháme nové koření, tymián, celý pepř, osmažíme a vmícháme protlak, povidla a za stálého míchání chvíli smažíme. Směs zalijeme větším dílem červeného vína, rozšleháme, přidáme maso a pod poklicí na mírném plameni dusíme. Během dušení mícháme a přiléváme zbylé víno. Maso by mělo být téměř udušené po dvou hodinách. Poté přilijeme vývar a dusíme dalších 15 minut. Hotové maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky vmícháme portské víno, promícháme a omáčku přecedíme do čistého kastrolu, povaříme minutu a odstavíme. Do omáčky zašleháme po částech kostičky másla.

  • 4

    V mezičase připravíme pastinákové pyré. Cibuli do pyré nakrájíme najemno. Pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a jablko nakrájíme na kostičky. V kastrolu zpěníme na másle cibuli, přidáme jablko, skořici, cukr a za stálého míchání necháme směs zkaramelizovat. Do karamelu vmícháme pastinák, dvě minuty smažíme, přilijeme vodu, promícháme a na mírném plameni za častého míchání dusíme zhruba 30 minut. Poté ze směsi vyjmeme skořici a směs rozmixujeme dohladka. Na závěr pyré osolíme.

  • 5

    Maso podáváme nakrájené na plátky, přelité omáčkou s pastinákovým pyré.

Komentáře k receptu