Hovězí na víně s pyré z pastináku
Suroviny
- 140 g Celer bulvový
- 150 g Cibule
- 80 g Jablka
- 80 g Máslo čerstvé
- 160 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 600 g Pastinák
- 100 g Povidla švestková
- 80 g Slanina vepřová
- 30 g Cukr krupice
- 140 g Petržel kořen
- 30 g Protlak rajčatový
- 50 g Sádlo vepřové škvařené
- 200 ml Voda pitná
- 200 ml Víno portské
- 200 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 ks Skořice celá
- 1 l Víno červené
- 1.2 kg Hovězí plec
- 0.5 polévková lžíce Tymián sušený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 899 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 105 g
- Sodík 394 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 156.8 mg
- Draslík 1006.2 mg
- Vláknina 22861.6 mg
- Vitamín A 22861.6 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petržel, celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli pod maso nakrájíme nahrubo.
-
2
Hovězí plec očistíme, opláchneme, osušíme a prošpikujeme klínky slaniny. Maso osolíme a opepříme.
-
3
Maso ze všech stran osmažíme na sádle dozlatova a vyjmeme. Do výpeku vložíme mrkev, celer, petržel, zarestujeme a přimícháme cibuli. Po minutě vmícháme nové koření, tymián, celý pepř, osmažíme a vmícháme protlak, povidla a za stálého míchání chvíli smažíme. Směs zalijeme větším dílem červeného vína, rozšleháme, přidáme maso a pod poklicí na mírném plameni dusíme. Během dušení mícháme a přiléváme zbylé víno. Maso by mělo být téměř udušené po dvou hodinách. Poté přilijeme vývar a dusíme dalších 15 minut. Hotové maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky vmícháme portské víno, promícháme a omáčku přecedíme do čistého kastrolu, povaříme minutu a odstavíme. Do omáčky zašleháme po částech kostičky másla.
-
4
V mezičase připravíme pastinákové pyré. Cibuli do pyré nakrájíme najemno. Pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a jablko nakrájíme na kostičky. V kastrolu zpěníme na másle cibuli, přidáme jablko, skořici, cukr a za stálého míchání necháme směs zkaramelizovat. Do karamelu vmícháme pastinák, dvě minuty smažíme, přilijeme vodu, promícháme a na mírném plameni za častého míchání dusíme zhruba 30 minut. Poté ze směsi vyjmeme skořici a směs rozmixujeme dohladka. Na závěr pyré osolíme.
-
5
Maso podáváme nakrájené na plátky, přelité omáčkou s pastinákovým pyré.