Zdravá marmeláda z černého jeřábu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 63 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Pektogel
  • 50 ml Rum
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 4 ks Hřebíček
  • 1 špetka Sorban draselný
  • 0.7 dl Víno bílé
  • 1.5 kg Cukr krupice
  • 3 kg Jeřabiny čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 422 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 103 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 5.4 mg
  • Vláknina 121.5 mg
  • Vitamín A 121.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Černou jeřabinu očistíme, nezralé a poškozené plody odstraníme. Potom jeřabiny propláchneme teplou vodou a necháme dobře okapat. Okapané plody dáme do hrnce, přilijeme vínem, zamícháme a povaříme 30-40 minut.

  • 2

    Následovně plody jeřabiny v hrnci rozmačkáme, vsypeme cukr s vanilkovým cukrem. Přidáme hřebíček, skořici a ve vaření pokračujeme až do zahoustnutí směsi.

  • 3

    Před dokončením vaření vmícháme Pektogel, povaříme 2 minuty. Potom ještě přimícháme Sorban, povaříme ještě 1 minutu a hrnec stáhneme ze sporáku.

  • 4

    Nakonec do marmelády přilijeme rum a dobře promícháme. Hotovou marmeládu teplou naléváme do připravených sklenic. Zavíčkujeme je, necháme vychladnout a odložíme na chladné tmavé místo, kde marmeládu můžeme uskladňovat delší dobu.

Komentáře k receptu