Lasagne s lososem a bešamelem
Suroviny
- 50 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 600 g Losos - filety
- 80 g Sýr Čedar
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 450 ml Mléko plnotučné
- 700 ml Voda pitná
- 250 ml Vývar rybí
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 špetka Muškátový květ
- 12 plátek Lasagne
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Fenykl obecný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 494 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 29 g
- Sodík 627 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 128.3 mg
- Draslík 616.5 mg
- Vláknina 2077.4 mg
- Vitamín A 2077.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 715.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lasagne vložíme do pekáče, přelijeme vroucí osolenou vodou a necháme alespoň 10 minut bobtnat. Poté je vyjmeme a rozložíme na utěrku tak, aby se nepřekrývaly. Filety lososa nakrájíme na silnější nudličky. Cibuli nakrájíme nahrubo, petrželovou nať nasekáme nahrubo. Sýr nastrouháme.
-
2
Na bešamelovou omáčku svaříme v hrnci mléko s cibulí, petrželovou natí, celým pepřem, bobkovým listem a muškátovým květem. Zhruba 10 minut vaříme na mírném plameni. V mezičase v rendlíku na másle připravíme světlou jíšku a odstavíme. Poté do jíšky přecedíme svařené kořeněné mléko a dobře vyšleháme dohladka. Na mírném plameni za stálého míchání vaříme alespoň 15 minut, nakonec osolíme.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem, dno vyložíme plátky lasagní, přelijeme částí omáčky, poklademe částí lososa, přidáme několik semínek fenyklu a přikryjeme plátky lasagní. Postup opakujeme, končíme s plátky lasagní. Lasagne přelijeme rybím vývarem a posypeme nastrouhaným sýrem.
-
4
Pokrm vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 30 minut.