Hovězí guláš na pivě
Suroviny
- 800 g Hovězí maso přední
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 4 ks Okurky nakládané
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín drcený
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 l Voda pitná
- 3 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 29 g
- Sodík 4333 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 138.7 mg
- Draslík 834.9 mg
- Vláknina 10538.2 mg
- Vitamín A 10538.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Sterilované okurky nakrájíme na plátky.
-
2
Česnek oloupeme a prolisujeme, v misce ho smícháme s majoránkou a drceným kmínem.
-
3
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
-
4
V hrnci na rozehřátém sádle orestujeme nakrájené cibule, pak přidáme kousky masa a prudce je za stálého míchání osmažíme ze všech stran. Potom k masu přimícháme papriku, opepříme ho, osolíme, podlijeme pivem a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení maso občas promícháme a přilijeme 100 ml vody.
-
5
Z másla a mouky si připravíme tmavou jíšku - máslo si rozehřejeme a poté za stálého míchání přisypeme mouku a krátce orestujeme. Když je maso měkké, podlijeme zbylou vodou a zahustíme připravenou jíškou. Pak ještě přimícháme česnekem smíchaným s majoránkou a kmínem a guláš krátce provaříme.
-
6
Porce guláše na talířích doplníme nakrájenou okurkou a podáváme.