Zelný báč
Suroviny
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Zelí hlávkové bílé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 l Mléko polotučné
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 5 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 494 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 18 g
- Sodík 458 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 189.9 mg
- Draslík 189.7 mg
- Vláknina 7866.7 mg
- Vitamín A 7866.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze zelí vykrojíme košťál a vyhodíme ho. Poté nakrájíme zelí na tenké nudličky, které dáme do mísy, promícháme se solí, cukrem, kmínem a pepřem.
-
2
Připravíme těsto: do mísy nalijeme 1 litr mléka, přidáme do něj 4 vejce, hladkou mouku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme.
-
3
Sádlem vymažeme dva pečící plechy. Nakrájené zelí rozdělíme na poloviny a každou část rozprostřeme po vytřeném plechu. Zelí přelijeme těstem, uhladíme a oba plechy najednou upečeme. Pečeme při 200°C přibližně 25-35 minut dozlatova. Upečený zelný báč pokrájíme hned teplý na čtverce (asi 10 x 10 cm) a hned podáváme.