Humrová polévka sicilská
Suroviny
- 100 g Cibule
- 80 g Mrkev kořen
- 30 g Olej olivový
- 2 g Pepř černý mletý
- 10 g Fenykl obecný
- 20 g Bazalka
- 10 g Chilli paprička
- 80 g Mandle mleté
- 850 g Passata (drcená rajčata)
- 10 g Sůl mořská
- 30 g Olej olivový extra panenský
- 1000 g Humr
- 150 g Špagety
- 350 ml Víno bílé
- 900 ml Voda pitná
- 1 ks Skořice celá
- 6 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 49 g
- Sodík 1163 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 158.3 mg
- Draslík 724.5 mg
- Vláknina 16542.7 mg
- Vitamín A 16542.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Budeme potřebovat živého humra. Ostrý nůž zabodneme do korunky na hlavě, rozřízneme mezi oči, zakryjeme ubrouskem a dáme na půl hodiny do lednice. Odřízneme tělo od ocasu a odtrhneme klepeta. Rozlomíme tělo, vyndáme šedý žaludek, který vyhodíme, hlavu nakrájíme na menší kusy, z těla vybereme hnědé maso, nakrájíme, ocas a klepeta schováme na později.
-
2
V hrnci rozpálíme olej, přisypeme pokrájeného humra, nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, česnek, chilli papričku, přidáme mletý fenykl a celou skořici. Velmi zvolna dusíme asi 15 minut. Zalijeme vínem, provaříme, přilijeme vodu, passatu, osolíme, opepříme, povaříme 20 minut a polévku přecedíme. Vyhodíme zbytky krunýře, ocas nakrájíme na menší kusy, z klepet vydlabeme maso, vše přidáme do polévky, přisypeme nalámané špagety, mleté mandle a dovaříme. Hotovou polévku posypeme posekanou bazalkou a zakápneme panenským olejem.