Voňavý makový závin s jablky
Suroviny
- 500 g Jablka
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mák mletý
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Nové koření mleté
- 3 špetka Badyán
- 1.5 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Cukr vanilka
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 942 kcal
- Sacharidy 123 g
- Tuky 45 g
- Sodík 156 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 92 mg
- Draslík 634.4 mg
- Vláknina 30675.9 mg
- Vitamín A 30675.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 261.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do rendlíku dáme jemně pomletý mák, přilijeme mléko, přidáme cukr a pomalu přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile se mák začne vařit, odstavíme z plotny, přidáme máslo, mletou skořici, mletý badyán, mletý hřebíček, mleté nové koření, nastrouhanou citrónovou kůru a rum. Makovou náplň dobře promícháme a necháme vychladnout. Omytá a oloupaná jablka nakrájíme na poloviny, vykrojíme jádřince a na struhadle nastrouháme na tenké plátky. Omyjeme hrozinky a necháme okapat.
-
2
Na vál prosejeme hladkou mouku se solí, uděláme do ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme lžíci octa, lžíci sádla a přibližně 1-2 dl vody, kterou pomalu přiléváme, jak těsto pomocí vidličky zapracováváme. Poté těsto rukama důkladně uhněteme. Těsto musí být vláčné a nelepit se. Z těsta uděláme bochánek, zakryjeme ho nahřátým kastrolkem a necháme asi 10 minut odpočinout.
-
3
Mírně teplé těsto rozválíme, potom ho přeneseme na čistou utěrku, kterou jsme poprášili moukou. Pomocí hřbetů rukou ho vytahujeme na utěrce do tenka. Těsto potřeme makovou směsí, na kterou poklademe nastrouhaná jablka. Jablka posypeme skořicovým cukrem a pokud jsou jablka málo sladká, posypeme je i krystalovým cukrem. Boční okraje těsta přehneme dovnitř (asi 3 cm), pomocí utěrky závin stočíme. Přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 30 minut do zlatova. Upečený závin necháme vychladnout. Před podáváním závin nakrájíme zešikma na kousky široké asi 6 cm, posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.