Nákyp ze špenátu a uzeného kuřecího masa
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 30 g Petržel - nať
- 400 g Kuřecí maso uzené
- 700 g Špenát mražený
- 50 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Rohlíky bílé
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Tymián čerstvý
- 2 stroužek Česnek
- 3 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 706 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 43 g
- Sodík 261 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 220 mg
- Draslík 133.5 mg
- Vláknina 2735.8 mg
- Vitamín A 2735.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.8 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mražený špenát rozmrazíme a necháme trochu okapat. Dáme do kastrůlku, přilijeme 1 dl osolené vody a špenát podusíme 10 minut. Do vhodné kuchyňské nádoby vlijeme 2 dl vody, namočíme do ní na kousky nakrájené rohlíky. Následovně je vymačkáme a přidáme do kastrůlku se špenátem. Přimícháme také 70 g másla a ihned vmícháme žloutky. Častým mícháním zahříváme do rozpuštění másla.
-
2
Špenát dochutíme solí, pepřem, zázvorem a tymiánem. Dáme také oloupaný a na tenké kolečka nakrájený česnek a na malé kostičky nakrájené uzené maso. Nakonec zlehka vmícháme z bílků vyšlehaný tuhý sníh, nasekanou petrželovou nať a špenát odstavíme ze sporáku.
-
3
Zapékací formu vymažeme olejem a připravené těsto přeložíme do formy, kterou vložíme ho horké trouby. Při střední teplotě pečeme 30 minut.
-
4
Upečený nákyp vyjmeme z trouby, necháme 5 minut odpočinout a potom nakrájíme na porce. Každou porci těsně před podáváním pokapeme rozpuštěným máslem.