Nadívané smažené brambory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 ml Hrášek
  • 0.5 kávová lžička Kurkuma
  • 1 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 3 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 5 ks Cibule
  • 5 ks Rajčata
  • 1 ks Koriandr čerstvý
  • 10 ks Chilli paprička zelená
  • 4 špetka Sůl
  • 3 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 0.5 kg Cizrna
  • 2 polévková lžíce Zázvor celý
  • 1.5 polévková lžíce Garam masala
  • 3.44 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 328 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 207 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1180.2 mg
  • Vláknina 18530.8 mg
  • Vitamín A 18530.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cizrnu necháme ponořenou po dobu 6 hodin ve vodě. Následně ji uvaříme v mírně osolené vodě. Brambory opláchneme a taktéž uvaříme. Následně je zbavíme slupek a rozmělníme se špetkou soli. Hrášek vaříme asi 5 minut ve vodě se špetkou soli a scedíme.

  • 2

    Na pánev nalijeme lžíci oleje. Osmahneme na něm semínka kmínu, drcené chilli, mletý koriandr a polovinu masaly. Následně přidáme přecezenou cizrnu a zhruba 2 minuty necháme smažit. Důkladně promícháme, odložíme bokem a pomocí mixéru mixujeme, dokud nám ze směsi nevznikne kaše.

  • 3

    Tři cibule zbavíme slupek a nakrájíme. Chilli papričky rozdělíme na dvě poloviny. Jednu společně s nakrájenými cibulemi a nastrouhaným zázvorem utřeme na jemnou pastu. V hrnci necháme rozehřát lžíci oleje a pastu osmahneme. Dvě rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme je k pastě a okořeníme zbylou masalou. Vše posolíme, zalijeme 1/4 l vody a necháme vařit cca 20 minut.

  • 4

    Zbylé chilli a lístky koriandru nakrájíme nadrobno. Zbylá rajčata zbavíme nečistot a nakrájíme oloupanou cibuli.

  • 5

    Cibuli a chilli asi 2 minuty smažíme na lžíci oleje, posypeme kurkumou, odstavíme z ohně a promícháme s uvařeným hráškem a koriandrovou natí.

  • 6

    Brambory smícháme s cizrnovou kaší a hmotu uhněteme do tvaru kuliček asi 5 cm v průměru. Do každé kuličky uděláme důlek, který vyplníme hráškovou směsí a následně vršek zacelíme. Tyto kuličky poté zprudka osmažíme na oleji, dokud nezezlátnou. Tyto kuličky, jinak zvané tikki, umístíme na talíře, zalijeme omáčkou, přidáme nakrájené dílky rajčat a podáváme.

Komentáře k receptu