Telecí svíčková s brzlíkem a chřestem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 10 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 600 g Telecí svíčková
- 8 g Sůl
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Bobkový list
- 120 g Zelenina kořenová
- 40 g Strouhanka
- 50 g Strouhanka
- 1 g Nové koření celé
- 400 g Telecí brzlík
- 40 g Šalotka
- 2 g Estragon
- 10 g Tymián čerstvý
- 20 g Oříšky piniové
- 10 g Rozmarýn čerstvý
- 100 g Rajčata Cherry
- 20 g Olej olivový extra panenský
- 300 g Chřest zelený
- 1 g Nakládaný zelený pepř
- 100 ml Víno bílé
- 25 ml Ocet vinný
- 100 ml Ocet vinný
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 834 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 51 g
- Sodík 2135 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 704.8 mg
- Draslík 1277.3 mg
- Vláknina 5871 mg
- Vitamín A 5871 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí svíčkovou nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. V misce smícháme lžíci másla, nadrcené piniové oříšky, posekaný tymián, rozmarýn, strouhanku, sůl a pepř. Touto směsí potřeme plátky masa, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 20 minut.
-
2
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme kořenovou zeleninu, nové koření, zelený pepř, bobkový list, zakápneme octem, do vody vložíme brzlík a vaříme asi čtvrt hodiny doměkka. Uvařený brzlík nakrájíme na čtyři porce a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, ve strouhance a usmažíme v pánvi na másle dorůžova.
-
3
Chřest očistíme, povaříme 4 minuty, scedíme, trochu pokrájíme, rajčátka spaříme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, osolíme, opepříme a spolu s chřestem orestujeme na másle.
-
4
Nakonec připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme 20 gramů másla, přisypeme nadrobno nakrájenou šalotku, přilijeme ocet, víno, vyvaříme o polovinu, stáhneme z ohně, necháme trochu vychladnout, přimícháme žloutky, měkké máslo, estragon, sůl a pepř.
-
5
Na talíře upravíme plátky masa, na ně položíme smažený brzlík, okolo masa rozložíme chřest s rajčátky a přelijeme máslovou omáčkou.