Šumavský slaný bramborový koláč
Suroviny
- 300 g Brambory
- 100 g Vepřové škvarky
- 50 g Droždí
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Mléko polotučné
- 5 dl Voda pitná
- 0.5 kg Mouka pšeničná hrubá
- 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 615 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 16 g
- Sodík 777 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 60.4 mg
- Draslík 545.5 mg
- Vláknina 8967 mg
- Vitamín A 8967 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory uvaříme v 5 dl vody doměkka. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme 0.5 kg hrubé mouky, 1 lžíci soli, vejce, majoránku, pepř, prolisovaný česnek, drobně pokrájené vepřové škvarky a 2 lžíce rozehřátého sádla.
-
2
Připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažného mléka s 0.5 lžíce mouky, 0.5 lžičkou cukru a rozdrobíme do něj 50 g droždí. Kvásek necháme vykynout a přidáme jej do mísy k bramborám. Těsto dobře promícháme.
-
3
Dortovou formu vymažeme 1 lžicí sádla, těsto nalijeme do formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 30 minut, pak povrch koláče potřeme rozpuštěným sádlem (1 lžíce) a koláč dopečeme (přibližně dalších 15 minut).
-
4
Upečený koláč se zlatou kůrkou necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme.