Plzeňský hovězí guláš
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 600 g Hovězí maso přední
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 ks Celer bulvový
- 3 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 dl Voda pitná
- 5 dl Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 29 g
- Sodík 878 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 232.9 mg
- Draslík 1076.2 mg
- Vláknina 7003.8 mg
- Vitamín A 7003.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.8 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
-
2
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Papriku podélně rozřízneme, odstraníme jádřinec, omyjeme ji srudenou vodou a nakrájíme na proužky. Celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme také na plátky. Slaninu nakrájíme na kousky.
-
3
Vejce uvaříme natvrdo, ochladíme a nakrájíme na čtvrtiny.
-
4
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce sádla, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, poprášíme mletou paprikou, přidáme kousky masa a za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Pak do hrnce přimícháme prolisovaný česnek, přilijeme vývar, guláš dochutíme pepřem a solí a dusíme pod pokličkou, až je maso zcela měkké. Guláš nakonec zahustíme zamícháním chlebové střídky a duchutíme paprikou, pepřem a solí.
-
5
V pánvi rozehřejeme zbylé sádlo, osmažíme na něm slaninu, přisypeme nakrájenou papriku a celer, přilijeme trochu vývaru z hrnce a dusíme, až zelenina změkne.
-
6
Guláš rozdělíme na servírovací talíře, na každou porci dáme část směsi z pánve, nakrájená vejce a podáváme.