Tlačenka z Pošumaví
Suroviny
- 350 g Játra vepřová
- 300 g Vepřová kůže
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 0.5 ks Vepřová hlava
- 1 ks Vepřový jazyk
- 1 ks Vepřové srdce
- 4 l Voda pitná
- 4 dl Vepřová krev
- 1 kg Vepřový lalok
- 2.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1583 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 136 g
- Sodík 1491 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 480.8 mg
- Draslík 776.1 mg
- Vláknina 1785.5 mg
- Vitamín A 1785.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Po zabijačce dobře očistíme a omyjeme polovinu hlavy i s uchem a rypáčkem, nožičku, tučné maso z krku (lalok), kůže, jazyk, srdce a kousek jater. Vše pokrájíme na menší kusy, dáme do velkého hrnce s 4 l vody. Přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, celý pepř, nové koření a vaříme doměkka přibližně 90 minut. Jenom játra vyjmeme po 20-25 minutách vaření a přidáme do vody sůl.
-
2
Měkké maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Játra, srdce a oloupaný jazyk nakrájíme na tenké nudličky. Vše vložíme do mísy, přidáme krev, sůl, majoránku, pepř, drcený kmín a směs promícháme s masovým vývarem (asi 4 dl).
-
3
Směs nalijeme do umělého střeva na tlačenku, konec dobře uzavřeme, tlačenku dáme mezi 2 prkénka a necháme na chladnějším místě zatuhnout.
-
4
Vychladlou tlačenku nakrájenou na plátky podáváme až na druhý den.