Jehněčí kotlety na grilu s jogurtovou omáčkou
Suroviny
- 300 g Čočka vařená
- 250 g Máslo čerstvé
- 10 g Petržel - nať
- 20 g Kopr čerstvý
- 10 g Pažitka
- 10 g Cibulka jarní
- 20 g Cibulka jarní
- 100 g Salát ledový
- 5 g Tymián čerstvý
- 10 g Kerblík
- 400 g Jogurt bílý
- 40 ml Olej olivový extra panenský
- 15 ml Ocet bazalkový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Jehněčí kotlety
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 71 g
- Sodík 447 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 160 mg
- Draslík 903.1 mg
- Vláknina 12134.1 mg
- Vitamín A 12134.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hned na začátku připravíme bylinkové máslo: Do vhodné kuchyňské nádoby dáme měkké máslo, které dřevěnou vařečkou utřeme. Petrželovou nať, pažitku, kerblík a zelenou část jarní cibulky drobně nasekáme. Vše přisypeme do nádoby s máslem, kde důkladně suroviny promícháme. Podle vlastní chutě přidáme sůl, pepř a ještě jednou zamícháme. Hotové bylinkové máslo přeložíme na potravinářskou fólii, vytvarujeme do tvaru válečku a vložíme do lednice, aby ztuhlo.
-
2
Příprava čočkového salátu: V pánvi rozpálíme olej, přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev, nasekanou jarní cibulku, oloupaný a také drobně nakrájený česnek. Zeleninu dusíme do změknutí mrkve. Do pánve přisypeme vařenou čočku, potom tymián, nakonec dochutíme solí, pepřem a octem. Salát stáhneme ze sporáku, posypeme nasekaným koprem a promícháme.
-
3
Příprava jogurtové omáčky: Jogurt dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, drobně nasekaný kopr, vymačkanou citrónovou šťávu a promícháme. Nakonec podle chutí posypeme solí, pepřem, vlijeme olej a omáčku ještě jednou zamícháme.
-
4
Kotlety naporcujeme, porce osolíme a opepříme. Gril rozpálíme na střední teplotu, na suchý rošt naskládáme připravené kotlety a po obou stranách opečeme. Upečené kotlety necháme 3 minuty odpočinout.
-
5
Potom je rozdělíme na jednotlivé talíře, na každou porci položíme plátek bylinkového másla. Z listů ledového salátu na talíři vytvarujeme nádobku, do které lžící položíme čočkový salát a nakonec na talíře nalijeme jogurtovou omáčku. Připravené teplé jídlo servírujeme.