Indický zelený hrách
Suroviny
- 200 ml Hrách
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Garam masala
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 4 ks Chilli paprička zelená
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Čertovo lejno
- 5 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 0.53 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 155 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 2 g
- Sodík 140 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 2.1 mg
- Draslík 101.4 mg
- Vláknina 1613.7 mg
- Vitamín A 1613.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vodu a povaříme v ní hrách. Hrách následně vyjmeme a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozmělníme a smícháme společně se zázvorem a zelenými chilli. Mícháme, dokud nevznikne jemná kašička. Vzniklou kašičku smícháme se zbylým hrachem.
-
2
Na jemno nakrájíme česnek, cibuli a lístky koriandru. Na pánvi rozpustíme 4 lžíce másla a osmažíme na něm cibuli společně s česnekem, dokud cibule nezesklovatí. Na této pánvi následně osmahneme hrachovou kaši, kurkumu, ochutíme koriandrem a chilli. Celou tuto směs povaříme na mírném plameni okolo 10 minut. Ochutíme garam masalou a důkladně promícháme.
-
3
Do směsi vložíme další dvě lžíce másla, assa foetidu (čertovo lejno) a kmín a necháme ještě dvě minuty povařit. Ozdobíme lístky koriandru a servírujeme.