Tykvové kuličky v indické omáčce
Suroviny
- 50 ml Cizrna
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Garam masala
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Kardamom
- 3 ks Hřebíček
- 4 ks Chilli paprička
- 15 ks Pepř černý celý
- 1 ks Skořice celá
- 3 ks Chilli paprička zelená
- 2 ks Kardamom černý
- 1 kg Tykev
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 155 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 5 g
- Sodík 144 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 4 mg
- Draslík 808.9 mg
- Vláknina 21272.1 mg
- Vitamín A 21272.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tykev zbavíme slupek, opláchneme pod tekoucí vodou a nastrouháme. Stroužky smícháme s nakrájenými zelenými chilli papričkami, polovinou zázvoru a polovinou koriandru. Dochutíme špetkou soli a garam masalou. Vše důkladně promícháme.
-
2
Směs zpracujeme na kuličky, které následně osmahneme na oleji, dokud nezezlátnou. Cibuli rozmělníme, rajčata rozmixujeme a veškeré koření až na bobkový list rozmělníme na pastu.
-
3
Na pánvi rozpustíme máslo a pastu na něm osmahneme. Pánev zalijeme směsí rajčat, ochutíme špetkou soli. Smažíme, dokud se od koření neoddělí olej. Zalijeme vodou a omáčku přivedeme do bodu varu, do omáčky opatrně vložíme kuličky a necháme 10 minut podusit. Ozdobíme koriandrem a podáváme.