Indické smažené lilky
Suroviny
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Sezam - semena
- 1 kávová lžička Hořčičné semínko
- 1 kávová lžička Cukr krystal
- 1 kávová lžička Kari listy
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 1 kávová lžička Sůl
- 5 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule
- 4 ks Chilli paprička zelená
- 5 stroužek Česnek
- 0.2 kg Lilek
- 2 polévková lžíce Kokosová moučka
- 2 polévková lžíce Ořechy burské pražené
- 4 polévková lžíce Tamarindová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Koriandr celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 175 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 9 g
- Sodík 253 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 494.4 mg
- Vláknina 12958.6 mg
- Vitamín A 12958.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi rozpálíme olej. Nakrájenou a oloupanou cibuli na něm řádně osmažíme, poprášíme koriandrem, červenou chilli papričkou, kmínem a nastrouhanou kokosovou dužninou.
-
2
Na jiné pánvi opražíme buráky a následně je najemno rozemeleme. Zelené chilli rozkrojíme na poloviny. Veškeré koření meleme společně s oloupanou a nakrájenou cibulí, dokud nevznikne jemná pasta. Smícháme ji s namletými buráky a špetkou soli.
-
3
Lilky pokrájíme na čtvrtky a stonek zachováme. Na pánvi rozpálíme olej a lilek na něm smažíme, dokud se nezbarví dohněda. Osmažené lilky odložíme bokem.
-
4
Na stejném oleji následně osmahneme pastu z koření. Kořeněnou směs zalijeme tamarindovou šťávou a přidáme osmažené lilky. Celou směs necháme podusit asi 5 minut pod pokličkou, přidáme špetku soli a důkladně vše promícháme.
-
5
Na jiné pánvi následně rozpálíme olej a osmažíme na něm hořčičná semínka. Když začnou semínka praskat, vložíme na pánev lístky kari.
-
6
Teplé lilky s omáčkou připravíme na misku a zalijeme je rozehřátým olejem se semínky a kari. Ozdobíme koriandrem a podáváme.