Mladé kuře z Bresse pečené se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 1500 g Máslo čerstvé
  • 10 g Olej olivový
  • 5 g Nové koření celé
  • 1500 g Kuře
  • 500 g Šalotka
  • 0.5 g Pepř černý celý
  • 50 g Hořčice Dijonská
  • 65 g Karotka
  • 50 g Pepř bílý
  • 100 g Kapary
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1.5 ks Bobkový list
  • 1 l Voda pitná
  • 0.75 kg Kuřecí skelety
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1622 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 158 g
  • Sodík 321 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 494.1 mg
  • Draslík 509.8 mg
  • Vláknina 3660 mg
  • Vitamín A 3660 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 168.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lehce rozehřejeme máslo a do něj vmícháme žloutky. Celá velmi mladá kuřata z Bresse (po 300 g) osolíme, potřeme rozpuštěným máslem se žloutky, posypeme lístky tymiánu a na pekáči je vložíme do trouby předehřáté na 100 °C. Při této teplotě je pečeme 2 hodiny, upečená z pekáče vyjmeme, do výpeku dáme nasekané kapary v soli, šalotku a krátce orestujeme.

  • 2

    Potom přidáme kuřecí základ Ambiente, šlehačku, dijonskou hořčici a společně povaříme. Omáčku potom dochutíme čerstvě mletým bílým pepřem, osolíme a přes jemný cedník přecedíme.

  • 3

    Kuřátka přepůlíme, půlky vložíme do přecezené omáčky, velmi krátce povaříme a rozdělíme na talíře.

  • 4

    Kuřátka servírujeme přelitá omáčkou, vhodnou přílohou jsou vařené nové brambory.

  • 6

    Kuřecí základ Ambiente [47000]:

  • 7

    Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.

  • 8

    Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.

  • 9

    Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.

  • 10

    Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.

  • 11

    Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.

Komentáře k receptu