Letnice z Pošumaví
Suroviny
- 350 g Brambory
- 150 g Kapusta kadeřavá
- 180 g Hříbky čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Pórek
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Krupice dětská
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 210 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 79 g
- Sodík 264 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 9.6 mg
- Draslík 922.2 mg
- Vláknina 11701 mg
- Vitamín A 11701 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.4 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme, omyjeme hříbky a pokrájíme je na plátky. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky. Očistíme a omyjeme mrkev, pórek, petržel i s natí, celerovou nať, libeček, cibuli, česnek a kapustové listy. Mrkev a kořen petržele pokrájíme na tenká kolečka. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno a kapustu nakrájíme na nudličky. Petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. Nať celeru s libečkem pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli a přidáme všechnu pokrájenou zeleninu (kromě petrželové natě). Promícháme a smažíme 2-3 minuty, zeleninu posypeme dětskou krupicí, přidáme sladkou papriku, znovu promícháme a zalijeme vodou. Doložíme brambory, hříbky, sůl, kmín, pepř, nové koření, bobkový list a vše vaříme pomalu 20 minut. Do polévky ještě přidáme jedno omyté, rozkrojené rajče.
-
3
Když je zelenina měkká, dochutíme polévku petrželkou, vyjmeme bobkový list a podáváme.