Dýňová polévka s chilli a kari
Suroviny
- 750 g Dýně
- 50 g Kokos - mletý (Kopra)
- 2 kávová lžička Med včelí
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 dl Vývar zeleninový
- 0.2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 0.2 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 360 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 26 g
- Sodík 531 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 22.3 mg
- Draslík 830.5 mg
- Vláknina 10815.4 mg
- Vitamín A 10815.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni oloupeme, semínka a vlákna odstraníme, dužninu nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej a nakrájenou cibuli na něm krátce osmahneme. Pak přidáme nastrouhanou dýni, přilijeme vývar a mléko, promícháme a 15 minut necháme vařit na mírném ohni. Potom přilijeme do hrnce smetanu, vše rozmixujeme, dochutíme medem, chilli kořením, zázvorem, pepřem a solí.
-
3
V pánvi na másle osmažíme mletý kokos, směs zaprášíme kari kořením a promícháme.
-
4
Polévku nalijeme do servírovacích talířů nebo misek, navrch dáme směs z kokosu a kari a podáváme.