Pečená jablka v těstíčku s vanilkovou zmrzlinou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 772 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 46 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 119.6 mg
- Draslík 238.6 mg
- Vláknina 9638 mg
- Vitamín A 9638 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince, půlky jablek posypeme skořící a necháme odležet.
-
2
Mezitím připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku, přimícháme sůl, změklé máslo, vodu, vejce a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 1 hodinu do ledničky.
-
3
V dortové formě rozpustíme 100 gramů másla, přisypeme cukr, rozmícháme a necháme zkaramelizovat dozlatova. Do formy vyskládáme hodně natěsno jablka se skořicí. Máme-li někde mezi jablky mezery, ucpeme je kousky odlomených jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
-
4
Vyjmeme z trouby, těsto rozválíme na půlcentimetrový plát, jablka ve formě těstem překryjeme, těsto, které přesahuje přes okraje ohneme a vytvoříme silnější okraj. Formu dáme zpět do trouby a pečeme přibližně půl hodiny, dokud těsto nezezlátne.
-
5
Jablka z formy vyklopíme, takže těsto bude vespod a jablka nahoře, rozkrájíme na porce, upravíme na talíře a doplníme kopečkem vanilkové zmrzliny.