Smažené rýžové kuličky s okurkovou omáčkou
Suroviny
- 300 g Rýže loupaná
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 2 kávová lžička Omáčka sójová
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 ks Salát hlávkový
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 ks Okurka salátová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mandle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 908 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 59 g
- Sodík 125 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 438.7 mg
- Vláknina 11029.8 mg
- Vitamín A 11029.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži uvaříme v dostatečném množství slané vody, pak ji necháme odpařit a vychladnout.
-
2
Mandle spaříme, oloupeme a umeleme. Omyté a okapané listy salátu nakrájíme na nudličky.
-
3
Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semen a nakrájíme na tenké plátky.
-
4
V míse smícháme vychladlou rýži, vejce, mouku a mleté mandle, směs dochutíme pepřem a solí. Vytvarujeme z ní malé kuličky velikosti vlašského ořechu.
-
5
Ve větší pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání na něm krátce osmažíme nakrájené cibulky a česnek, poprášené zázvorem. Osmahnutou směs přendáme do salátové mísy, přidáme k ní nakrájenou okurku a sójovou omáčku a vše důkladně promícháme.
-
6
Do pánve přilijeme zbylý olej a rýžové kuliřčky na něm ze všech stran osmažíme dozlatova.
-
7
Na servírovací talíře rozložíme nakrájený salát, na něj usmažené rýžové kuličky, přelijeme je okurkovou omáčkou a podáváme.