Smažené mušle s vinnou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
- 50 g Mrkev kořen
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 40 g Krevety tygří - loupané
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 1 g Tymián sušený
- 30 g Celer řapíkatý
- 60 g Šalotka
- 80 g Mušle slávky
- 50 g Bešamel
- 20 g Protlak rajčatový
- 100 ml Olej olivový
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 200 ml Víno bílé
- 100 ml Víno šumivé (sekt)
- 100 ml Vývar rybí
- 20 ml Martell cognac
- 10 ml Brandy Armagnac
- 400 ml Smetana na vaření
- 8 ks Mušle svatojakubské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 76 g
- Sodík 1249 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 66.4 mg
- Draslík 465.5 mg
- Vláknina 4102.5 mg
- Vitamín A 4102.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 314.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer a cibuli nakrájíme nadrobno. Krevety rozlámeme, vložíme do poloviny množství rozpáleného olivového oleje a usmažíme dočervena. Přisypeme mrkev, cibuli, řapíkatý celer, ochutíme tymiánem a smažíme dožluta. Polijeme koňakem, zapálíme a necháme dohořet. Podlijeme vínem a vaříme, až zbyde jen polovina objemu. Osolíme, opepříme, přimícháme smetanu s rajčatovým protlakem a znovu vyvaříme na polovinu. Vše rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Vedle v pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje, přiložíme mušle, polijeme hořícím armaňakem, osolíme, opepříme a jakmile mušle dohoří, vyjmeme je.
-
2
Do pánve na olej nasypeme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zzlátnout, přidáme maso ze slávek, podlijeme šumivým vínem, přilijeme omáčku z raků, vývar a povaříme, až se omáčka vyvaří na polovinu objemu. Přilijeme tučnější smetanu, bešamel, promícháme a povaříme, až bude omáčka krémová.
-
3
Smažené mušle upravíme na talíře, přelijeme vinnou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.