Candát s houbovým kubou
Suroviny
- 600 g Candát obecný
- 150 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 4 g Bobkový list
- 30 g Cibulka jarní
- 300 g Kuřecí skelety
- 300 g Kroupy ječné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Houby sušené
- 3 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 4 l Voda pitná
- 200 polévková lžíce Zeleninová směs jarní - mražená
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1404 kcal
- Sacharidy 121 g
- Tuky 87 g
- Sodík 347 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 481.8 mg
- Vláknina 75092.8 mg
- Vitamín A 75092.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 129.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby namočíme do studené vody na 20-30 minut. Filety candáta vykostíme, připravíme čtyři 150 g porce, které umyjeme a usušíme. Kůži příčně nařízneme, osolíme, opepříme. Necháme stranou k dalšímu použití.
-
2
Příprava kuby: V pánvi rozpálíme máslo a na něm zpěníme nakrájenou jarní cibulku s oloupaným a nakrájeným česnekem. Přidáme scezené a nakrájené houby, propláchnuté kroupy, vložíme lístky tymiánu, osolíme, opepříme, všechny suroviny restujeme. Zalijeme je vroucí vodou, přiklopíme poklicí a na slabém ohni, za občasného míchání vaříme až do změknutí krup. Těsně před dokončením vaření přisypeme majoránku.
-
3
Kuřecí šťáva: Kuřecí kosti a křídla dáme na plech nebo pekáč a zapečeme je v troubě. Do hrnce dáme máslo, rozpálíme, vsypeme mraženou polévkovou zeleninu, kterou opečeme na mírném plamínku - pečeme na hnědý základ. Přidáme zapečené kosti a křídla, sůl, celý pepř, bobkový list, pepř, oloupaný celý česnek, nakonec zalijeme vodou. Přivedeme k varu a pod poklicí na slabém plamínku vaříme 180 minut. Až bude šťáva vyvařená na jednu třetinu, tak potom můžeme šťávu scedit, popřípadě ještě povařit.
-
4
V pánvi rozpálíme máslo, vložíme do něj připravené filé z candáta nejprve kůži dolu a opečeme do křupava. Filet otočíme na druhou stranu a také opečeme.
-
5
Ještě horké opečené filety candáta rozdělíme na jednotlivé talíře. Ke každému candátu naaranžujeme kubu, přilijeme šťávu. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou nati, přiložíme konfitovaný česnek a ihned podáváme.