Zaječí paštika s bůčkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 60 g Celer bulvový
  • 60 g Cibule
  • 800 g Chléb konzumní
  • 80 g Mrkev kořen
  • 300 g Slanina vepřová
  • 20 g Sůl
  • 2 g Bobkový list
  • 4 g Nové koření celé
  • 600 g Vepřový bok
  • 5 g Pepř černý celý
  • 50 g Petržel kořen
  • 1000 g Zaječí maso
  • 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 545 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 737 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 150.8 mg
  • Draslík 416.1 mg
  • Vláknina 1177.7 mg
  • Vitamín A 1177.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zaječí předky, vepřový bůček s kostí nakrájíme na menší kusy, očištěnou mrkev, petržel a celer nakrájíme nahrubo, polovinu slaniny na plátky, druhou polovinu na malé kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Do pekáčku vložíme zaječí maso, vepřový bůček, cibuli, mrkev, celer, petržel, osolíme, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, podlijeme troškou vody, vložíme do trouby a pečeme přibližně hodinu doměkka. Kostičky slaniny nasypeme na suchou rozpálenou pánev a ve vlastním tuku krátce orestujeme. Upečené maso obereme od kostí, z pekáčku vyndáme koření, maso se zeleninou a výpekem umeleme na masovém strojku.

  • 3

    Do mleté směsi přimícháme kostičky slaniny, žloutky, smetanu, citronovou šťávu a vypracujeme paštikové těsto. Formu na paštiky vysteleme plátky slaniny, naplníme paštikovým těstem, zakryjeme alobalem. Formu vložíme do většího hrnce s trochou vody, hrnec zakryjeme poklicí a vaříme ve vodní lázni hodinu a půl.

  • 4

    Paštiku necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s chlebem nebo pečivem.

Komentáře k receptu