Zaječí paštika s bůčkem
Suroviny
- 60 g Celer bulvový
- 60 g Cibule
- 800 g Chléb konzumní
- 80 g Mrkev kořen
- 300 g Slanina vepřová
- 20 g Sůl
- 2 g Bobkový list
- 4 g Nové koření celé
- 600 g Vepřový bok
- 5 g Pepř černý celý
- 50 g Petržel kořen
- 1000 g Zaječí maso
- 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 20 ml Citronová šťáva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 545 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 47 g
- Sodík 737 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 150.8 mg
- Draslík 416.1 mg
- Vláknina 1177.7 mg
- Vitamín A 1177.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zaječí předky, vepřový bůček s kostí nakrájíme na menší kusy, očištěnou mrkev, petržel a celer nakrájíme nahrubo, polovinu slaniny na plátky, druhou polovinu na malé kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
-
2
Do pekáčku vložíme zaječí maso, vepřový bůček, cibuli, mrkev, celer, petržel, osolíme, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, podlijeme troškou vody, vložíme do trouby a pečeme přibližně hodinu doměkka. Kostičky slaniny nasypeme na suchou rozpálenou pánev a ve vlastním tuku krátce orestujeme. Upečené maso obereme od kostí, z pekáčku vyndáme koření, maso se zeleninou a výpekem umeleme na masovém strojku.
-
3
Do mleté směsi přimícháme kostičky slaniny, žloutky, smetanu, citronovou šťávu a vypracujeme paštikové těsto. Formu na paštiky vysteleme plátky slaniny, naplníme paštikovým těstem, zakryjeme alobalem. Formu vložíme do většího hrnce s trochou vody, hrnec zakryjeme poklicí a vaříme ve vodní lázni hodinu a půl.
-
4
Paštiku necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s chlebem nebo pečivem.