Crostini - domácí bílý chléb s olivovou pastou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Sýr Oštiepok
- 250 g Šunka uzená
- 22 g Droždí
- 100 g Olivy černé
- 100 g Olivy zelené
- 50 g Hera
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 3 ks Rajčata sušená sterilovaná
- 4 stroužek Česnek
- 3.5 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Česnekové máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1894 kcal
- Sacharidy 202 g
- Tuky 99 g
- Sodík 1722 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 91 mg
- Draslík 3629 mg
- Vláknina 41418.8 mg
- Vitamín A 41418.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 231.4 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme prosátou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme k nim 1 lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když kvasnice vykynou, k mouce přidáme sůl, vejce a
-
2
roztopené vlahé máslo s Herou. Vše promícháme, přilijeme ještě 2.5 dl mléka a těsto důkladně uhněteme. Poprášíme ho trochou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 45-60 minut.
-
3
Mezitím si nakrájíme uzenou šunku na drobné kostičky a nastrouháme sýr. Každou ingredienci odložíme zvlášť do misek. Omyjeme petrželku s tymiánem, vodu setřepeme a drobně je posekáme.
-
4
Ještě si připravíme olivovou pikantní pastu. Černé a zelené nakládané olivy (bez pecek) scedíme, necháme okapat a drobně je pokrájíme. Nakládaná sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a drobně pokrájíme. Očištěný česnek prolisujeme. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Vše dáme do jedné mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme i přidat cukr.
-
5
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 3 části. Do první části těsta zapracujeme šunku, do druhé části sýr, do třetí bylinky. Každou část těsta uhněteme do bochánku. Z bochánků vyválíme válečky stejné velikosti, zakryjeme je a necháme asi 10 minut odpočinout. Potom z nich upleteme cop, který položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho asi 15-20 minut kynout. Poté ho dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 170°C-180°C přibližně 35-40 minut. Aby se nám chléb nepřipálil, po 15 minutách pečení ho překryjeme pečícím papírem.
-
6
Upečený chléb necháme vychladnout, poom ho nakrájíme na plátky. V pánvi si rozpálíme česnekové máslo s olivovým olejem a plátky opečeme z každé strany dozlatova. Horké potřeme olivovou pastou a podáváme.