Orientální čočkové karbanátky
Suroviny
- 300 g Čočka červená
- 300 g Bulgur
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 3 ks Cibulka jarní
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Salát ledový
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř bílý
- 3 stroužek Česnek
- 5 dl Voda pitná
- 0.06 dl Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Kečup
- 1 polévková lžíce Hera
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 615 kcal
- Sacharidy 116 g
- Tuky 7 g
- Sodík 347 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 116 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1241 mg
- Vláknina 51517.9 mg
- Vitamín A 51517.9 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.1 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebereme a promyjeme čočku, dáme ji do hrnce s 5 dl vody a vaříme 15 minut. Voda by se měla vstřebat. Pak přidáme celozrnnou pšenici -bulgur a promícháme. Přidáme 0,5 lžičky soli a necháme asi 5 minut odstát, aby bulgur nabobtnal.
-
2
Očistíme a omyjeme jarní cibuli, obyčejnou cibuli a česnek. Omyjeme zelenou masitou papriku, rozpůlíme ji, odstraníme semínka a papriku nakrájíme na velmi malé kostičky. Cibule drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. Omyjeme libeček, petrželku.
-
3
Přidáme Heru, cibule, česnek, pepř, majoránku, sladkou a pálivou papriku, kmín a trošku kečupu. Směs dobře promícháme, dochutíme solí a vytvoříme z ní malé karbanátky o průměru asi 6-7 cm.
-
4
Omyjeme hlávkový (ledový) salát, vodu setřepeme a okapaný salát rozložíme na talíře. Omyjeme rajčata, osušíme, pokrájíme na osminky, ochutíme je solí, bílým pepřem a rozložíme je k salátu.
-
5
V pánvi rozpálíme olej a karbanátky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 2-3 minuty z každé strany. Poté je vyjmeme z omastku a dáme okapat na papírovou utěrku.
-
6
Teplé karbanátky položíme na listy salátu a servírujeme.