Pečené rybí filé s pikantním přelivem
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 10 g Křen
- 10 g Máslo čerstvé
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kari koření
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Paprika mletá pálivá
- 1 špetka Kmín mletý
- 6 stroužek Česnek
- 0.5 dl Víno červené
- 1 kg Filé rybí
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 457 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 21 g
- Sodík 271 mg
- Bílkoviny 109 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 152.1 mg
- Vláknina 1495.7 mg
- Vitamín A 1495.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čtyři stroužky česneku oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky, polovinu na plátky. Křen oškrábeme, omyjeme a jemně nastrouháme.
-
2
V misce smícháme mouku, pepř, kmín, papriku a trochu kari koření.
-
3
Dva stroužky česneku a cibuli nastrouháme najemno, v misce je smícháme s 1 lžící oleje, rajčatovým protlakem a kari kořením, podle chuti přidáme pepř a sůl a hustý přeliv necháme uležet alespoň 15 minut.
-
4
Jednotlivé porce rybího filé potřeme česnekem se solí a obalíme ve směsi koření a mouky.
-
5
V pánvi rozehřejeme olej a na něm filé prudce opečeme z obou stran, při obracení pokapeme vínem.
-
6
V zapékací míse nebo pekáči vyškvaříme kostičky slaniny, pak do mísy z pánve přendáme filé a přidáme k němu proužky slaniny. Vše přelijeme tukem z pánve, ve které jsme filé opékali a na každou porci filé dáme máslo. Pečeme doměkka v troubě předehřáté na 200 stupňů.
-
7
Uleželý hustý přeliv z česneku, cibule, koření, oleje a rajčatového protlaku krátce před koncem pečení filé prohřejeme na ohni a dochutíme nastrouhaným křenem.