Orientální zavařenina meruňková s pistáciemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 214 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 3 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 222.2 mg
- Vláknina 4385.2 mg
- Vitamín A 4385.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté, rozpůlené a vypeckované meruňky smícháme s cukrem. Citron omytý horkou vodou osušíme, kůru ostrouháme a šťávu vymačkáme. Citronovou šťávu a kůru, mletý římský kmín a zelené pistácie přidáme do hrnce k nakrájeným meruňkám, zakryjeme pokličkou a nejméně 12 hodin necháme v klidu. Přivedeme k varu, přelijeme do studené mísy a dalších 12 hodin necháme v klidu.
-
2
Sirup po 12 hodinách přecedíme do většího hrnce a asi 10 minut vaříme na silném plameni, přibližně do 105°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky. Lehce zamícháme ovocné kousky se zelenými pistáciemi a 5 minut vaříme; uděláme želírovací zkoušku a je-li potřeba, necháme směs ještě povařit.
-
3
Hrnec stáhneme z ohně a zavařeninu plníme do horkou vodou vypláchnutých sklenic se šroubovacími uzávěry.