Srnčí kýta se slaninou na houbách
Suroviny
- 300 g Chléb konzumní
- 150 g Slanina vepřová
- 1000 g Srnčí kýta
- 10 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 2 g Kmín celý
- 20 g Houby sušené
- 1 g Bobkový list
- 250 g Houby čerstvé
- 2 g Nové koření celé
- 2 g Jalovec
- 3 g Pepř černý celý
- 30 g Jíška hotová tmavá
- 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 800 ml Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1305 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 29.5 mg
- Draslík 452.2 mg
- Vláknina 3743.3 mg
- Vitamín A 3743.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odblaněné srnčí maso osolíme, opepříme, polovinu slaniny nakrájíme na klínky a srnčí maso slaninou prošpikujeme. Druhou polovinu slaniny nakrájíme na drobné kostičky, houby nakrájíme na plátky, sušené houby v ruce rozemneme na hrubý prášek.
-
2
V hrnci rozškvaříme kostičky slaniny, přiložíme maso a osmahneme ze všech stran, okořeníme jalovcem, celým pepřem, celým novým kořením, bobkovým listem, celým kmínem, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka.
-
3
Vyjmeme celé koření, přisypeme plátky hub, houbový prášek, zahustíme tmavou jíškou a dodusíme.
-
4
Měkké maso nakrájíme na menší kousky, vrátíme do omáčky, zjemníme smetanou, provaříme a odstavíme.
-
5
Podáváme s čerstvým chlebem.