Hovězí budějovický guláš
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 750 g Hovězí maso přední
- 2 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Paprika zelená
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín drcený
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 34 g
- Sodík 487 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 133.3 mg
- Draslík 966.2 mg
- Vláknina 4417.7 mg
- Vitamín A 4417.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
-
2
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli. Pak do pánve nasypeme rozdrcený kmín, přidáme opepřené a osolené maso a za stálého míchání je prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, vydusíme ji, zaprášíme moukou, přisypeme mletou papriku, krátce osmahneme a přilijeme vývar. Pak ještě přidáme rajčatový protlak a majoránku, vše důkladně promícháme a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
-
3
V menší druhé pánvi osmahneme kostičky slaniny a na ní podusíme doměkka nakrájená rajčata a papriky. Zeleninovou směs přidáme k měkkému dušenému masu se šťávou a vše důkladně promícháme.
-
4
Guláš podáváme s vařenými bramborami nebo houskovými knedlíky.