Pečené maso s artyčoky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Artyčoky
  • 800 g Hovězí svíčková
  • 100 g Rajčata
  • 100 g Olivy černé
  • 20 g Cibulka jarní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 2 ks Česnek
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 1 dl Voda pitná
  • 4 dl Vývar z hovězích kostí
  • 1 dl Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 430 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 905 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 89 mg
  • Draslík 1341.1 mg
  • Vláknina 5856.3 mg
  • Vitamín A 5856.3 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.3 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso umyjeme a osušíme. V hrnci rozpálíme dvě lžíce oleje, maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Vyndáme z hrnce a udržujeme teplé.

  • 2

    Artyčoky očistíme od vrchních listů, odstraníme lodyhu, nakrájíme artyčoky na čtvrtky, vložíme do vody s citrónovou šťávou, aby neztratili původní barvu.

  • 3

    Do stejného hrnce přidáme lžící oleje, rozehřejeme, dáme do něj prolisovaný česnek, oloupanou, na čtvrtky nakrájenou jarní cibulku spolu s natí, na mírném ohni 3 minuty smažíme. Potom přilijeme víno, vývar, drobně pokrájená rajčata, sůl, pepř a přivedeme k varu. Vložíme opečené maso, připravené artyčoky, přiklopíme poklici, v nahřáté troubě pečeme přibližně 50 minut.

  • 4

    Upečené a měkké maso vytáhneme z trouby, přisypeme pokrájené olivy, posypeme oreganem. Maso vyndáme z hrnce, necháme chvilku odpočinout, nakrájíme na tenké plátky, podle porcí rozdělíme na mělké talíře. Ke každé porci přidáme čerstvou zeleninu, maso polijeme omáčkou a hotové jídlo podáváme.

Komentáře k receptu