Dančí guláš zapečený na víně
Suroviny
- 500 g Cibule
- 300 g Chléb konzumní
- 150 g Pórek
- 10 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 200 g Sádlo škvařené
- 2 g Bobkový list
- 150 g Vepřový bok uzený
- 40 g Mouka polohrubá
- 3 g Nové koření celé
- 3 g Tymián sušený
- 4 g Jalovec
- 3 g Kmín drcený
- 30 g Paprika mletá sladká
- 1000 g Dančí maso
- 50 g Protlak rajčatový
- 250 ml Víno červené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 811 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 43 g
- Sodík 1099 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 185.8 mg
- Draslík 998 mg
- Vláknina 9098 mg
- Vitamín A 9098 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dančí maso vykostíme, kosti ponecháme, maso odblaníme, odřežeme šlachy a čisté maso nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, uzený bůček nakrájíme na nudličky, bílou část pórku na tenká kolečka, zelenou část posekáme najemno.
-
2
V pekáčku rozehřejeme sádlo, přisypeme cibuli, zpěníme, přiložíme kosti z vykošťování, přidáme kostky masa, osolíme, opepříme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou, podlijeme vodou, okořeníme jalovcem, tymiánem, bobkovým listem a novým kořením. Vložíme do trouby a za občasného podlévání vodou pečeme 1 hodinu.
-
3
Potom přimícháme bůček, pórek, rajčatový protlak, posypeme polohrubou moukou, promícháme, přilijeme červené víno a vrátíme pekáček zpět do trouby. Dopečeme doměkka.
-
4
Před podáváním vyjmeme kosti a celé koření. Guláš rozdělíme na talíře, posypeme zeleným pórkem, doplníme křupavým chlebem a podáváme.