Pikantní kukuřičný chléb s kvasem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 10 g Droždí
  • 200 g Mouka kukuřičná
  • 200 g Mouka špaldová celozrnná
  • 500 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Med včelí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Tymián sušený
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 322 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 129 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 90.9 mg
  • Vláknina 5156.2 mg
  • Vitamín A 5156.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava tohoto chleba je časově náročnější, ale výsledkem je vynikající chléb s jedinečnou chutí.

  • 2

    Pro upečení musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 100 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2 decilitry vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 3

    S uzrálým kvasem můžeme začít s přípravou těsta.

  • 4

    Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů kukuřičné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě vychladnout.

  • 5

    K prochladlému kukuřičnému těstu přidáme žitný kvas, přisypeme 200 gramů celozrnné špaldové mouky a přidáme papriku, tymián a dobromysl. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

  • 6

    Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 7

    V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

  • 8

    Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.

Komentáře k receptu