Hovězí carpaccio s parmazánem a vinaigrettou
Suroviny
- 220 g Hovězí svíčková
- 100 g Sýr Parmezán
- 0.5 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 kávová lžička Med včelí
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl mořská
- 3 špetka Pepř bílý
- 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Ocet Sherry
- 1.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 20 g
- Sodík 678 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 40.1 mg
- Draslík 513.5 mg
- Vláknina 676.7 mg
- Vitamín A 676.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme domácí zálivku - Vinaigrettu: šalotku očistíme, velmi jemně pokrájíme nebo nastrouháme. V misce vyšleháme 2 lžíce extra olivového oleje s 2 lžícemi Sherry octa, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky pepře a za stálého šlehání přidáme 0,5 lžičky dijónské hořčice. Směs musíme šlehat tak dlouho, až se vše dokonale spojí. Přidáme 1 lžičku medu, 2 lžíce Sherry octa a stále šleháme. Pak po kapkách postupně přidáme další 4 lžíce extra olivového oleje. Zálivka by měla být emulgovaná.
-
2
Z omytého čerstvého rozmarýnu otrháme lístky a drobně je posekáme. V misce je smícháme s 2 lžícemi olivového olejem, 2 špetkami mořské soli, bílým pepřem a lžičkou citrónové šťávy. Rozmarýnový olej důkladně rozmícháme.
-
3
Hovězí omytou a osušenou svíčkovou ostrým širokým nožem podélně rozkrojíme. Na vzniklý plát masa dáme potravinářskou folii a maso zlehka naklepeme paličkou na maso a potřeme rozmarýnovým olejem. Poté plát svíčkové posypeme nastrouhaným parmazánem a stočíme do rolády, necháme lehce zamrazit (asi 5-7 minut). Roládu nakrájíme ostrým širokým nožem na co nejtenčí plátky a ozdobně rozložíme na talíře.
-
4
Carpaccio pokapeme domácí Vinaigrettou a servírujeme.