Kapr s omáčkou
Suroviny
- 125 g Smetana 16% (pochoutková)
- 1 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 20 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Pórek
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.25 l Ocet vinný
- 0.25 l Masox
- 1.2 kg Kapr obecný
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 3 polévková lžíce Křen
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 28 g
- Sodík 549 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 213.6 mg
- Draslík 1577.4 mg
- Vláknina 13187.2 mg
- Vitamín A 13187.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.9 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a nasekáme cibuli. Oloupeme mrkev a celer a nakrájíme nahrubo. Očistíme a podélně rozpůlíme pórek, který nakrájíme na proužky.
-
2
Petrželku omyjeme a dáme ji se zeleninou do velkého hrnce. Přidáme litr vody, nové koření, bobkový list, sůl, ocet a celý pepř. Povaříme 20 minut.
-
3
Z chleba odkrojíme kůrku a rozpustíme ho v masoxu. Masový vývar přelijeme do hrnce, přidáme bobkový list, citronovou kůru a necháme vařit, dokud omáčka nezhoustne.
-
4
Vyndáme bobkový list, citronovou kůru, přidáme křen a zbytek citronové šťávy, muškátový oříšek, sůl a pepř.
-
5
Podáváme s kaprem, kterého naporcujeme a osmažíme přírodně na pánvi na oleji.