Kančí kýta na víně se švestkami
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 120 g Slanina vepřová
- 60 g Cukr krupice
- 800 g Kančí kýta
- 300 g Švestky sušené
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Víno červené
- 100 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Tymián sušený
- 0.25 kávová lžička Jalovec
- 2 ks Cibule
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1035 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 53 g
- Sodík 431 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 78.4 mg
- Draslík 766.9 mg
- Vláknina 12429.4 mg
- Vitamín A 12429.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kančí kýtu bez kosti protáhneme klínky slaniny a polovinou rozpůlených sušených švestek. Cibuli nakrájíme nahrubo.
-
2
Maso osolíme, posypeme mletým kořením a vložíme do pekáče, v němž jsme rozpustili máslo. Přidáme cibuli, víno a v předehřáté troubě pečeme zhruba 45 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a je-li třeba, podlijeme vroucí vodou.
-
3
Upečené maso vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku vsypeme mouku, osmažíme, rozšleháme s vývarem a dusíme alespoň 15 minut. Poté do omáčky vmícháme smetanu, zbylé švestky, cukr a chvilku povaříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou se švestkami.