Květák s rýží a šunkou
Suroviny
- 100 g Rýže loupaná
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 100 g Šunka dušená
- 200 g Zakysaná smetana
- 0.25 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Vegeta
- 1 ks Cibule
- 1 ks Květák
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 411 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 22 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 55.7 mg
- Draslík 884.5 mg
- Vláknina 12539.2 mg
- Vitamín A 12539.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 124.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Vývar uchováme.
-
2
V kastrole na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibulí. Vsypeme propláchnutou rýži, přidáme všechno koření a zalijeme vývarem z květáku. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou šunku a zvolna dusíme, dokud rýže nezměkne.
-
3
K měkké rýži přimícháme uvařený květák a pokrm upravíme na talíře. Posypeme nasekanou petrželkou, nastrouhaným sýrem a přelijeme rozmíchanou zakysanou smetanou.