Telecí s kopřivovou nádivkou
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 1500 g Telecí plec
- 200 g Uzené maso vařené
- 50 ml Mléko polotučné
- 12 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Koření grilovací
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 ks Žemle tuková
- 2 hrst Kopřiva
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 43 g
- Sodík 2293 mg
- Bílkoviny 72 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 462.1 mg
- Draslík 1120.3 mg
- Vláknina 2937.8 mg
- Vitamín A 2937.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do omytého a osušeného telecího masa nakrojíme kapsu, maso osolíme a opepříme.
-
2
Žemle nakrájíme na kostičky a namočíme do vajec rozšlehaných s trochou mléka. Přidáme čerstvé nasekané kopřivy, nadrobno nakrájené uzené maso, nasekanou pažitku s petrželkou a kari koření. Vše dobře promícháme.
-
3
Připravené maso naplníme nádivkou, upevníme jehlami a vložíme do pekáče. Přidáme nakrájenou slaninu, nasekaný česnek a posypeme kmínem a grilovacím kořením. Podlijeme vodou a pod pokličkou zvolna pečeme za občasného podlití vodou a přelévání vypečenou šťávou.
-
4
Před koncem pečení pokličku odstraníme a maso dopečeme.