Thajské hovězí kari s limetkami
Suroviny
- 900 g Hovězí kližka
- 400 g Kokosové mléko
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Hřebíček mletý
- 4 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 ks Mandarinky
- 6 ks Kardamom
- 4 ks Šalotka
- 2 ks Chilli paprička
- 5 ks Chilli paprička
- 2 ks Limetka
- 0.5 ks Limetka
- 1 ks Citronová tráva
- 1 ks Galgan
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Koriandr celý
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Arašídová pomazánka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1048 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 43 g
- Sodík 375 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 0.1 mg
- Draslík 2231.1 mg
- Vláknina 41223 mg
- Vitamín A 41223 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 106.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kokosové mléko vlijeme přes síto do většího hrnce, hustší sedlinu si odložíme stranou. Polovinu jí vmícháme zpět do mléka, přidáme na menší kousky nakrájené maso, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Zakryjeme a na mírném ohni vaříme cca 50 minut.
-
2
Mezitím připravíme kari pastu. Semínka koriandru, kardamomu a kmín v pánvi nasucho cca 1-2 minuty osmahneme. Přemístíme do mísy, přidáme muškátový oříšek, hřebíček, skořici, papriku a nastrouhanou kůru z mandarinky. Vmícháme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, utřené s cukrem a solí. Poté přidáme rozdrcený česnek, nadrobno pokrájenou lodyhu citronové trávy, nasekaný oloupaný galgán, najemno nakrájenou šalotku a krevetovou pastu. Vše důkladně promícháme a zpracuejeme na jemnější pastu. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájený koriandr, zakápneme šťávou vymačkanou z limety a olejem.
-
3
Směs z hrnce scedíme přes síto do rendlíku a maso odložíme. Jeden hrnek této směsi přelijeme do woku a přidáme tři lžíce připravené kari pasty. Zprudka přivedeme k varu a necháme zredukovat, až se odpaří téměř všechna tekutina. Nakonec vmícháme zbytek kokosové sedliny, arašídovou pomazánku a maso. Nezakryté necháme zvolna vařit cca 15-20 minut. Mezitím občas podlejeme trochou zachycené omáčky.
-
4
Před dokončením dochutíme šťávou z obou limetek, směs rozdělíme do vyhřátých misek, dozdobíme plátky limetek, nasekanou koriandrovou natí a plátky chilli papriček a ihned podáváme.