Polévka s husími játry
Suroviny
- 500 g Kosti hovězí řídké
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Celer řapíkatý
- 200 g Petržel kořen
- 300 g Játra husí
- 200 g Kokosové mléko
- 30 g Petržel - nať
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Okurky nakládané
- 3 ks Vejce slepičí
- 5 l Voda pitná
- 1 kg Hovězí žebra
- 2 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1016 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 150 g
- Sodík 2091 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 563.5 mg
- Draslík 1130.9 mg
- Vláknina 8528.3 mg
- Vitamín A 8528.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer, petržel oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a celer na kousky a necháme zatím ve vodě.
-
2
Játra omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kousky a na suché pánvi opečeme z obou stran. Potom je dáme do polévkové misky a zalijeme vývarem.
-
3
Hovězí kostí spolu s masem důkladně omyjeme, položíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a povaříme na vývar přibližně 60 minut. Do hrnce přidáme připravenou zeleninu, kterou povaříme asi 30 minut doměkka a stáhneme z ohně.
-
4
Hotový vývar scedíme, hrnec s vývarem vrátíme na sporák, hned do něj vlijeme okurkový nálev (asi o,5l), přidáme nastrouhanou kyselou okurku a polévku přivedeme k varu, pomalu za stálého mícháni přiléváme rozšlehaná vejce s kokosovým mlékem. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, medem, posypeme nasekanou petrželovou natí, zamícháme a stáhneme ze sporáku. Pod poklici necháme odpočinout, potom porcujeme na hluboké talíře, přidáme husí játra a podáváme.