Jehněčí na zelenině s Gremolatou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 850 g Jehněčí maso
  • 400 g Rajčata
  • 1 kávová lžička Olej olivový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Paprika zelená
  • 1 ks Paprika žlutá
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1.7 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 544 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 397 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 176 mg
  • Draslík 405.1 mg
  • Vláknina 7177.8 mg
  • Vitamín A 7177.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 82.6 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2025.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si italskou bylinkovou směs zvanou "Gremolata": omyjeme citrón (pokud možno chemicky neošetřený) a jemně nastrouháme jenom žlutou kůru do misky. 2 stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme, petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a drobně ji pokrájíme. Petrželku s česnekem přidáme k citrónové kůře spolu s olivovým olejem a čerstvě mletým černým pepřem. Směs důkladně promícháme, misku uzavřeme víkem, odložíme do chladničky.

  • 2

    Jehněčí maso odblaníme, odstraníme tučnější části s žilkami, maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na medailonky a dáme do mísy. Maso osolíme, opepříme.

  • 3

    V misce promícháme hladkou mouku s červenou paprikou a kousky masa v mouce obalíme.

  • 4

    Omyjeme papriky i rajčata. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, pokrájíme na tenké půlměsíčky. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a krájíme na kostičky.

  • 5

    V pánvi rozpálíme olej (3 lžíce) s máslem, maso orestujeme do zlatova, pak ho dáme do zapékací mísy. Na pánev přidáme lžíci oleje, restujeme cibuli s paprikou přibližně 2 minuty, přidáme rajčata, promícháme a restujeme další minutu. Jakmile začnou pouštět šťávu, směs vyklopíme na maso, zakryjeme poklicí a pečeme doměkka v předehřáté troubě při při 185°C přibližně 40 minut. Občas promícháme.

  • 6

    Přibližně 10 - 15 minut před dokončením přidáme připravenou bylinkovou směs "Gremolatu" a promícháme.

  • 7

    Měkké maso případně dochutíme solí a podáváme horké.

Komentáře k receptu