Jehněčí na zelenině s Gremolatou
Suroviny
- 850 g Jehněčí maso
- 400 g Rajčata
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.7 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 34 g
- Sodík 397 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 176 mg
- Draslík 405.1 mg
- Vláknina 7177.8 mg
- Vitamín A 7177.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82.6 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2025.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si italskou bylinkovou směs zvanou "Gremolata": omyjeme citrón (pokud možno chemicky neošetřený) a jemně nastrouháme jenom žlutou kůru do misky. 2 stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme, petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a drobně ji pokrájíme. Petrželku s česnekem přidáme k citrónové kůře spolu s olivovým olejem a čerstvě mletým černým pepřem. Směs důkladně promícháme, misku uzavřeme víkem, odložíme do chladničky.
-
2
Jehněčí maso odblaníme, odstraníme tučnější části s žilkami, maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na medailonky a dáme do mísy. Maso osolíme, opepříme.
-
3
V misce promícháme hladkou mouku s červenou paprikou a kousky masa v mouce obalíme.
-
4
Omyjeme papriky i rajčata. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, pokrájíme na tenké půlměsíčky. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a krájíme na kostičky.
-
5
V pánvi rozpálíme olej (3 lžíce) s máslem, maso orestujeme do zlatova, pak ho dáme do zapékací mísy. Na pánev přidáme lžíci oleje, restujeme cibuli s paprikou přibližně 2 minuty, přidáme rajčata, promícháme a restujeme další minutu. Jakmile začnou pouštět šťávu, směs vyklopíme na maso, zakryjeme poklicí a pečeme doměkka v předehřáté troubě při při 185°C přibližně 40 minut. Občas promícháme.
-
6
Přibližně 10 - 15 minut před dokončením přidáme připravenou bylinkovou směs "Gremolatu" a promícháme.
-
7
Měkké maso případně dochutíme solí a podáváme horké.