Slaný listový koláč s hovězím masem a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Hovězí svíčková
  • 500 g Listové těsto
  • 300 g Houby čerstvé
  • 1 kávová lžička Povidla švestková
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Šalotka
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1146 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 495 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 194.8 mg
  • Draslík 1687.5 mg
  • Vláknina 20410.1 mg
  • Vitamín A 20410.1 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.1 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Falešnou hovězí svíčkovou omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné menší plodnice hub (žampiony nebo hříbky) očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku a česnek očistíme a pokrájíme na tenké plátky.

  • 2

    V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme maso, které zprudka restujeme 1 minutu. Maso mírně osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, přimícháme lžíci worcestrové omáčky, lžičku švestkových povidel a lžíci kukuřičného škrobu. Promícháme a jakmile je směs hustá, odstavíme z plotny.

  • 3

    V pánvi na rozpáleném oleji s máslem krátce, asi 1 minutu orestujeme plátky hub. Pak je osolíme, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a odstavíme z plotny. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a přimícháme k masu. Rajčata omyjeme, osušíme nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, dáme je na mělký talíř a osolíme, opepříme a pocukrujeme.

  • 4

    Na pomoučeném vále rozdělíme plát listového těsta na tři díly. Každý díl vyválíme na placku velkou jako dortová forma. První díl položíme do formy a okraje pomocí prstů vytlačíme asi 1 cm na stěnu formy. Na těsto rozložíme masovou směs a 2/3 hub. Zakryjeme druhým plátem, na který poklademe zbytek hub. Mezi ně položíme plátky rajčat. Na tuto vrstvu položíme poslední plát těsta. Okraje těsta opatrně zatlačíme dovnitř (můžeme si pomoci tupým nožem), povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem a dáme do předehřáté trouby péct.

  • 5

    Pečeme při při 190°C přibližně 20-30 minut dozlatova. Upečený koláč necháme mírně vychladnout - podáváme teplý i studený.

Komentáře k receptu