Smetanová špenátová polévka
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 600 g Špenát listový čerstvý
- 50 g Petržel kořen
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Rohlíky bílé
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 306 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 22 g
- Sodík 163 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 98.4 mg
- Draslík 629.3 mg
- Vláknina 6927.7 mg
- Vitamín A 6927.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.9 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenát očistíme, opláchneme a nasekáme na jemno. Kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme, česnek utřeme se solí. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle.
-
2
Kořenovou zeleninu zpěníme na másle, zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku. Poté vmícháme špenát, česnek, rozředíme vodou a na mírném plameni vaříme zhruba 20 minut. Do hotové polévky vmícháme smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek, a jen prohřejeme, nevaříme.
-
3
Polévku podáváme s krutony.