Soljanka houbová
Suroviny
- 500 g Houby čerstvé
- 200 g Okurky nakládané
- 50 g Kapary
- 40 g Olivy zelené
- 60 g Máslo čerstvé
- 200 g Zakysaná smetana
- 100 g Protlak rajčatový
- 50 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Pepř černý celý
- 1.25 l Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1229 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 29.2 mg
- Draslík 666.6 mg
- Vláknina 9086.2 mg
- Vitamín A 9086.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme nadrobno, okurky na kostičky, olivy rozpůlíme, petrželovou nať a kopr nasekáme na jemno, citron nakrájíme na plátky.
-
2
Houby s cibulí zpěníme na másle, přimícháme rajčatový protlak, vlijeme vodu a zhruba 20 minut dusíme.
-
3
Do vroucího vývaru vložíme houbovou směs, okurky, kapary, olivy, sůl, bobkový list, pepř a vaříme 20 minut. Před koncem varu do polévky zašleháme smetanu. Do uvařené polévky vmícháme petrželovou nať a kopr. Na talíře položíme plátek citronu a přelijeme polévkou.